Maak samen met AI plannen voor 2025
Dat is laagdrempeliger dan een leeg blad te moeten vullen én het levert verrassende nieuwe inzichten op
Welkom! Ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en journalist. Elke week stuur ik je een tip over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je net als 9.000 anderen hier op.
Gelukkig nieuwjaar! Eigenlijk wilde ik pas volgende week weer een mailtje sturen, maar ik ben zo enthousiast over iets dat ik alvast mijn eerste indrukken met je wil delen.
Ik grijp de rustige en contemplatieve periode tussen kerst en oudjaar altijd aan om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor het komende jaar. Ik kijk naar de waarden uit mijn persoonlijke manifest en bedenk hoe ik die kan omzetten in concrete plannen en acties.
Dit jaar gebruikte ik het taalmodel Claude om me daarbij te helpen. Ik viel van de ene in de andere verbazing. In deze editie deel ik waarom, en hoe jij hier ook van kunt profiteren.
Maar eerst de basics:
Wat is Claude? Claude is een taalmodel van Anthropic. Dit bedrijf is opgericht door voormalig medewerkers van OpenAI (de makers van ChatGPT), die zich zorgen maakten over de ethische implicaties van kunstmatige intelligentie en een meer verantwoorde benadering wilden ontwikkelen.
Waarom zou je Claude (of ChatGPT) gebruiken bij het maken van plannen? Taalmodellen zijn goed in patroonherkenning en tekstanalyse. Daarom kunnen ze je helpen om je gedachten te structureren en nieuwe perspectieven te ontdekken die je anders mogelijk zou missen.
Hoe heb je Claude gebruikt voor het maken van plannen? Eerst heb ik teruggeblikt op 2024, door op te schrijven wat mijn geluksmakers en gelukskrakers waren en hoe ik op mezelf terugkeek als vader, echtgenoot, vriend, familielid, ondernemer en collega. Die teksten heb ik met Claude gedeeld, en vervolgens voerden we daar gesprekken over. Een voorbeeld:
Even concreet nu: hoe kan ik samen met een taalmodel plannen maken?
In plaats van het veel bekendere ChatGPT heb ik Claude gebruikt voor deze gesprekken. Ik vind het bedrijf achter Claude een betere indruk maken vanwege hun visie, en bovendien is Claude heel goed in het nabootsen van je eigen schrijfstijl. Daardoor voelen de antwoorden minder generiek en synthetisch aan.
Wil je liever ChatGPT gebruiken? Het verschil is niet heel groot. Ik heb ook een aantal plangesprekken met ChatGPT gevoerd en die waren ook waardevol. Daarnaast heeft ChatGPT sinds kort ook de ‘projects’-functie waar ik het hieronder over heb.
Ik heb hieronder een stappenplan voor je uitgewerkt:
Maak een account aan op Claude1. De betaalde versie is superieur aan de gratis versie. Het kost je 20 dollar (ongeveer 19 euro) voor een maand en je kunt het direct na het maken van je jaarplan weer opzeggen, mocht je dat willen.
Maak een ‘Project’ aan binnen Claude (uitleg hier) met als titel ‘Jaarplan’ of iets in die richting. Voeg notities die je bijvoorbeeld al in Google Docs gemaakt hebt toe aan het project. Claude neemt die teksten dan elke keer in de analyses mee.
Vervolgens kun je gewoon een gesprek beginnen en vragen stellen. Zo vroeg ik bijvoorbeeld dingen als…
“Laat ik dingen in mijn plannen voor 2025 liggen, als je kijkt naar wat me gelukkig maakte in 2024?”
“Kun je gedetailleerd aangeven tegen welke type uitnodigingen, projecten of nieuwe ideeën ik het beste nee kan zeggen, omdat ze niet bij mijn prioriteiten of waarden passen? Noem specifieke herkenningsmomenten en geef voorbeelden van scenario’s.”
“Welke terugkerende belemmerende gedachten zie je bij me?”
“Wat denk je dat qua werk mijn top 3 metrics zou moeten zijn?”
“Heb ik dingen gemist in mijn jaarreflectie die stiekem toch belangrijk voor me waren? Je hoeft niet letterlijk te blijven, liever niet zelfs, doe een psychologische analyse op basis van m'n review.”
(Bekijk ook de 31 reflectievragen van vorige week ter inspiratie)
Het mooie aan Claude is dat het telkens suggesties doet om het gesprek gaande te houden. Zoals: ‘Wil je dat ik dit verder uitwerk?’. Ik merk dat ik daardoor makkelijker blijf brainstormen dan wanneer ik in Google Docs of Notion plannen maak.
Omdat Claude is getraind op onder andere academische teksten en vakliteratuur, kun je ook vragen om bepaalde gesprekstechnieken toe te passen. Zoals een ‘socratisch gesprek’ of ‘motiverende gespreksvoering’.
Sterker nog: je kan Claude ook vragen om bepaalde experts, denkmodellen of theorieën aan te halen. Stel bijvoorbeeld dat ik vind dat ik te weinig zakelijk nadenk. Dan kan ik Claude vragen om de belangrijkste lessen van, ik noem maar iemand, Amazon-oprichter Jeff Bezos mee te nemen in de antwoorden:
Wil je niet tikken maar kletsen? Gebruik dan ChatGPT
Bij ChatGPT is tikken zelfs niet meer nodig; je kunt je vragen en antwoorden ook inspreken. ChatGPT transcribeert deze automatisch. Daarnaast kun je ChatGPT vragen om gesproken antwoorden te geven. Het gesprek wordt op de achtergrond getranscribeerd, zodat je het later altijd kunt teruglezen.
Wil je geen plannen maken achter je laptop? Je kan de app van ChatGPT op je telefoon zetten en met je oortjes in al wandelend praten over het nieuwe jaar. Andere wandelaars denken dat je aan het bellen bent. En nee, dit vervangt niet een boswandeling met een vriend, ik zie het enkel als een extra laagdrempelige mogelijkheid om tot nieuwe inzichten te komen.
Bij Claude kun je alleen in het Engels en een paar andere talen dicteren, maar de app praat nog niet terug.
Oké, maar wat levert geklets met AI me op?
Claude is uiteraard geen vervanging voor een gesprek met mijn vrienden of geliefde, maar ik heb er wél een gesprekspartner bij. Eentje die me uitdaagt, aanmoedigt en het hier en daar makkelijker maakt, bijvoorbeeld door de superieure samenvatvaardigheden.
Claude verrast me soms echt met nieuwe inzichten of originele analyses. Je kunt het zien als ‘vonkjes’ die me op nieuwe ideeën brengen.
Kletsen met Claude over het nieuwe jaar is een stuk laagdrempeliger dan een lege pagina te moeten vullen met je gedachten. Je begint gewoon met een korte observatie of vraag te stellen, en daarna blijft Claude doorvragen en suggesties doen.
Interessante inzichten kopieerde ik naar mijn jaarplan in Notion (uitleg Notion vind je hier). Daar ging ik verder met plannen maken. Soms plakte ik het hele plan dan weer in Claude om er verder over praten. Op die manier had ik een goede wisselwerking tussen brainstormen in Claude en mijn gedachten organiseren in Notion.
Verder vind ik het een mooi bijeffect dat ik de huidige staat van taalmodellen beter doorgrond door er zo intensief mee te werken. Het helpt me ideeën te vormen over de toekomst van productiviteit, creativiteit en intentioneel leven.
Tenslotte: dit is geen hack of snelkoppeling
Een jaarplan maken met Claude kost nog steeds veel tijd en energie. Diepgaande reflectie vraagt nu eenmaal om echt te graven en je hersens te kraken. Dat is juist waardevol, want zo kom je tot nieuwe inzichten. Claude is daarbij een behulpzame gesprekspartner die je op weg helpt en je kan verrassen met perspectieven die je anders misschien had gemist.
Hoe meer tijd en aandacht je erin stopt, hoe meer waarde je eruit haalt. Maar zelfs een kwartiertje een reflectief gesprek voeren kan je al verrassende nieuwe inzichten opleveren. Probeer het vandaag gewoon eens uit. Ik ben benieuwd wat het je brengt.
Mocht je mijn boek Intentioneel leven nog niet gelezen hebben, dit is een uitstekende periode van het jaar om te beginnen. Bekijk het hier.
Ik wens je een intentioneel 2025 toe 😉
Even voor de zekerheid: ik verdien geen geld aan het doorverwijzen naar Claude. Ik ben gewoon enthousiast en denk dat je hier ook iets aan kunt hebben.
Wow! Dit deed ik al met AI, maar niet met deze - ontzettend slimme - vragen. Meteen gedaan en levert echt geweldige dingen op. Dankjewel!
Handig! Ik heb destijds ook Claude gebruikt. Je handleiding voor het Persoonlijk Manifest geüpload in Claude en vervolgens gevraagd om met mij in gesprek te gaan om zo het manifest te maken.
Deze vragen ga ik ook nog toevoegen aan het project!
Bedankt voor je mooie boek!