13 Comments
User's avatar
Laura van der Haar's avatar

In het boek De dagelijkse stoïcijn staat heel toevallig bij vandaag (11 april) dat zonder een leerling die altijd ijverig aantekeningen maakte de filosofie van Epictetus nooit bewaard was gebleven.

Expand full comment
Dustin van de Sande's avatar

Wat een inspirerend verhaal, Ernst-Jan. Dank voor het delen.

Ik dacht eerst, daar moet ik ook iets mee doen, maar toen ik even nadacht heb ik dit ook gedaan. Bij mij begon het denkdividend heel praktisch – bij de zindelijkheid van onze kinderen. Bij onze eerste wisten we niet zo goed hoe we het moesten aanpakken. In plaats van het potje zomaar in de kamer te zetten en te hopen op het beste, besloten we er een week echt voor uit te trekken. Proactief, met aandacht en structuur. Bij onze tweede deden we dat opnieuw, en later hielpen we ook vrienden en familie op dezelfde manier.

Maar het kwartje viel pas echt toen ik in de krant las dat steeds meer kinderen met een luier aan op school beginnen. Toen dacht ik: misschien kunnen wij hier iets mee. Bij onze derde ben ik alles stap voor stap gaan vastleggen: wat we deden, wat werkte, waar we tegenaan liepen. Uit die notities ontstond uiteindelijk de Zindelijkheidsbox – een concreet stappenplan voor ouders die hun kind op een ontspannen en gestructureerde manier zindelijk willen maken. Met online support, omdat ik uit eigen ervaring wist dat dag 4 pittig is en je dan eigenlijk op wilt geven.

Sindsdien hoor ik vaak: Ja, dat had ik ook wel kunnen verzinnen. En dan denk ik: Zeker! Maar ja, niets gedaan is geen denkdividend. Bovendien is het een hoop werk!

Dank voor de reminder dat kleine, vastgelegde inzichten de kiem kunnen zijn van iets groters. Je nieuwsbrief zet me weer aan om nóg bewuster te blijven verzamelen en ordenen, om er naast mezelf misschien later ook anderen mee te kunnen helpen, net als met zindelijkheid.

Expand full comment
Ernst-Jan Pfauth's avatar

Wat een mooi voorbeeld Dustin!

Expand full comment
Afke's avatar

Inspirerende reminder om hier weer meer mee te doen.

Als technicus schrijf ik graag artikelen over de werking van producten en technieken, plus het oplossen van problemen. Later maakte ik daar een wiki van voor collega's. Deze groeide daarop jaren later uit tot de knowledge base van mijn toenmalige werkgever.

Het werkt ook als een tweede brein; informatie die opgeschreven staat is makkelijk terug te halen en te delen. Geeft minder druk op de schrijver, maar soms was ik verbaasd om te zien dat ik een artikel dat ik zocht zelf geschreven had!

Expand full comment
Chris Van Gils's avatar

Mooie term, gebruik deze manier van denken voor het opbouwen van een hele uitgebreide desk voor alle lessen, keynotes, workshops, consultancy en talks die ik geef over 'sustainability communication'. ik schreef er samen met 3 andere co-auteurs een boek over 'Do tell' wat de basis vormde voor het eerste denk-kapitaal maar nu al heel veel nieuw materiaal. Voor mij werkt basis in Canva heel goed. Heel makkelijk om met content atomisatie ideeën verder uit te werken en eindeloos verder te denken. Dank voor interessante post.

Expand full comment
Tijntje Louwers's avatar

Ik zet elke dag 1 "dankbaarheids" foto op Instagram Stories die ik deel met 1 vriend (mijn partner maar die kijkt nooit op Instagram) zodat ik een fotodagboek heb (samengevat in "hoogtepunten") van het jaar!

Expand full comment
Karine Hoenderdos's avatar

Hulde voor de term!

Expand full comment
Geert Huysman's avatar

Ik ervaar zelf dag na dag dat notities kunnen bijdragen aan helderder denken, zeker als ik deze met de hand maak. Ik merk dat ik anders denk wanneer ik met de hand schrijf – trager, maar ook dieper. En dat is niet alleen een gevoel: er zit ook echt wetenschap achter.

Onderzoek wijst uit dat schrijven met de hand zorgt voor een rijkere hersenactiviteit dan typen. Je gebruikt meer hersengebieden tegelijk, waaronder die voor motoriek, geheugen en zintuiglijke verwerking. Dat maakt dat je de inhoud beter opneemt én onthoudt. Zeker bij het leren of verwerken van complexe ideeën is dat een groot voordeel.

Expand full comment
Ernst-Jan Pfauth's avatar

Ja ik ken die onderzoeken, en ik vind schrijven met de hand ook veel waardevoller voelen. Maar… hoe raadpleeg je die notities vervolgens?

Expand full comment
Bar Keeper's avatar

Die kun je ook scannen, automatisch naar tekst omzetten en als notitie in notion (of in mijn geval Obsidian) zetten ;-)

Expand full comment
Schaaknotities's avatar

Ik gebruik al anderhalf jaar de app DayOne om mijn schaaknotities (mijn eigen partijen maar ook dingen die ik lees en leer). Nu heb ik een substack gemaakt, genaamd Schaaknotities.

Ik maak een vliegende start door dagelijk een item over te zetten van DayOne naar schaaknotities.substack. De app DayOne is dus een aanrader.

Expand full comment
Bar Keeper's avatar

‘Denkdividend’: leuke term voor pkm (persoonlijk kennismanagement)! Ik was onlangs (14/15 maart) op de https://pkmsummit.com/, waar een grote, internationale groep mensen was die de waarde inzien van ‘t maken van notities. Wellicht een tip voor 2026?

Expand full comment
Ernst-Jan Pfauth's avatar

Ja mooi event is dat! Ik was bij de 2024 editie maar had de 2025 editie helemaal gemist. Waren er nog mooie talks die ik terug zou moeten kijken?

Expand full comment