In bed werken. Voor Safae el Khannoussi, volgens de Volkskrant het grootste Nederlandse literaire talent van 2025, is het geen teken van luiheid, maar juist van toewijding. Zeven jaar werkte ze aan haar imposante debuutroman Oroppa. Zeven jaar waarin ze naar eigen zeggen 'helemaal geen routine' had. Behalve als ze de geest kreeg. Na een paar weken of maanden niets, kwam er opeens een gevoel van, ‘nu is het tijd’. Dan begon ze met schrijven. In haar bed.
“Ik kan wekenlang in mijn bed leven. Dat is dan mijn werkplek”, vertelt ze aan de Volkskrant. Ze heeft erin geïnvesteerd door een 'enorm bed' aan te schaffen. Mocht je er een romantisch beeld van hebben, met overal papieren, koffiekopjes en kussens, welnu, dat beeld klopt. El Khannoussi heeft zelfs een speciaal houten tafeltje voor haar laptop, dat schrijft nog comfortabeler.
Klinkt als een droom, toch? Maar heb je ook wat aan deze werkwijze als je geen schrijver bent?
Jazeker. Want het gaat eigenlijk niet om dat bed. Het gaat om de reden dat El Khannoussi haar bed niet verlaat:
“Ik weet dat als ik eerst opsta, me ga aankleden, ontbijten en wandelen, ik niet meer in die concentratie kom. Ik wil die opwinding niet kwijtraken.”
Aan die bevinding hebben we wel allemaal wat. Want eigenlijk zorgt El Khannoussi ervoor dat er niets tussen haar en haar belangrijkste activiteit voor die dag komt.
Als je kinderen hebt of op kantoor werkt, ontkom je niet aan eerst opstaan, ontbijten en reizen. Maar als je eenmaal op werk aangekomen niet meteen je mail en chat opent, en in plaats daarvan direct aan een waardevol project of taak begint, vergroot je de kans op concentratie en misschien zelfs wel die heerlijke staat van flow.
Zoals El Khannoussi dan 'als een gek' en in 'een roes' schrijft. Het lijkt wanneer ze eenmaal begonnen is bijna vanzelf te gaan: 'De personages leven ondertussen gewoon door, dus ik hoef het alleen maar op te schrijven.'
💭 Schrijf aan het einde van een werkdag eens op waar je de volgende werkdag het allerliefst aan zou willen beginnen. Probeer de volgende ochtend dat dan ook direct te doen. Moet je zien hoeveel je voor elkaar krijgt.
Kom je volgende week vrijdag naar mijn avond over de wisselwerking tussen dankbaarheid en woede?
Samen met fotograaf Jan Dirk van der Burg (o.a. bekend van de rubriek “Lekker Genieten” uit Volkskrant Magazine) organiseer ik vrijdagavond 17 januari een hele leuke avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Dit schrijft Pakhuis de Zwijger erover:
Ernst-Jan Pfauth (auteur van de bestseller Het Dankboek) en Jan Dirk van der Burg (auteur van de slechtseller Het Haatboek) gaan uitvechten waar 2025 het meest behoefte aan heeft: de deugd van dankbaarheid of de waarde van woede? Een avond vol cringe, cult en kennis, waar Ernst-Jan en Jan Dirk in exact hetzelfde tijdsframe het publiek willen overtuigen van hun standpunt. Wat is constructiever: dankbaar zijn voor wat je hebt of je woede richten op wat beter kan? Welke emotie is onmisbaar in de samenleving anno nu en kunnen woede en dankbaarheid hand in hand gaan? Denk, dank en haat mee, want na Ernst-Jan en Jan Dirk is de zaal aan de beurt.
Zie ik je daar? Koop voor 10 euro je kaartje