Welkom! Ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en journalist. Elke week stuur ik je een tip over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je hier net als 7.000 anderen op:
📗Voor we beginnen: Intentioneel leven is binnengekomen op nummer 10 in de Bestseller60. Ik ben heel blij dat zoveel mensen het boek een kans geven! Heb je het nog niet gelezen en ben je nieuwsgierig? Bekijk het boek hier.
Heb je ook wel eens van die dagen dat de drukte je aanvliegt en de stress het overneemt?
Dat je geen helderheid meer hebt over wat je wanneer wilt doen, en alleen maar onrust ervaart?
Met twee eenvoudige schrijfoefeningen kun je weer rust en overzicht aanbrengen.
Ik had de afgelopen maanden een paar van die dagen. Mijn boek moest af, ik had voor m’n beide podcasts een liveshow en daarnaast liepen alle normale podcastopnames en werkzaamheden voor onze boekenuitgeverij door.
Op de dagen dat die drukte me overviel, kon ik nog maar één ding denken: dit gaat me nooit lukken. En ik voelde de angst om anderen teleur te stellen.
Oefening 1: Stel jezelf deze drie vragen
Op een van die dagen dacht ik ’s avonds aan een credo van productiviteitsexpert David ‘Getting Things Done’ Allen:
‘You must use your mind to get things off your mind’
Ik pakte er een notitieboekje bij en schreef alle lopende projecten die in mijn hoofd rondspookten onder elkaar. Toen ik dat gedaan had, kwamen er spontaan een paar vragen bij me op1:
Wat is de minimale uitkomst waar ik tevreden mee zou zijn?
Hoe zou dit project eruit zien als het makkelijk zou zijn? (een vraag van Tim Ferriss)
Wat is de volgende actie die ik kan ondernemen?
Achter elk project maakte ik drie kolommen en vulde ik staccato het antwoord in.
Deze eenvoudige schrijf- en denkoefening bracht me meteen meer helderheid en rust. Nu al die projecten zo op papier stonden, waren ze minder intimiderend.
De eerste vraag hielp me helder te krijgen wat ik echt wilde bereiken.
Door de tweede vraag verlaagde ik de te hoge standaarden in mijn hoofd tot een gezond niveau.
De laatste vraag zorgde ervoor dat ik precies wist wat me te doen stond.
De schrijfoefening stopte mijn onrustige gedachtenstroom en ik hervond het zelfvertrouwen dat het met deze realistische actielijst wél zou lukken.
Oefening 2: Leg een todolijstje op je nachtkastje
Later dacht ik aan een nog eenvoudigere variant van deze oefening. Aandachtsonderzoeker Gloria Mark beschrijft in haar standaardwerk Aandacht het onderzoek van de Russisch-Litouwse psycholoog Bluma Zeigarnik.
Zeigarnik leefde in de roaring twenties. In het café merkte een collega op dat obers onbetaalde bestellingen keurig onthielden. Maar zodra de rekening was opgemaakt, kon de ober zich een specifieke bestelling niet meer herinneren.
Deze observatie wist Zeigarnik te repliceren in experimenten. Haar conclusie: in ons brein blijft informatie rondspoken van onafgemaakte taken.
Volgens Gloria Mark is het door dit ‘Zeigarnik-effect’ verstandig om voor het slapengaan een todolijstje te maken. Dat zorgt voor minder nachtelijk gepieker.
Tijdens een experiment met 57 proefpersonen in een slaaplaboratorium moest de helft van een groep onafgemaakte taken voor de komende dagen opschrijven, de andere groep moest reeds afgeronde taken noteren.
De proefpersonen die onafgemaakte taken noteerden sliepen significant sneller in. Hoe gedetailleerder het lijstje, hoe eerder ze sliepen.
Dus als je merkt dat er ’s avonds nog van alles in je hoofd rondspookt, is het verstandig om even zo’n lijstje te maken.
Uit je hoofd, op papier.
✍️ Voel je je overweldigd? Pak een notitieboek en schrijf het van je af. Misschien ten overvloede: als je een langdurige periode stress ervaart, is het verstandig om hulp te zoeken of er met mensen in je omgeving over te praten. Maar voor incidentele stress kunnen dit heel behulpzame schrijfoefeningen zijn.
Met 7 miljard euro aan reclames die over ons worden uitgestort, eindeloos verslavende technologie en giftige maatschappelijke verwachtingen raken we de hele tijd afgeleid van de dingen die we écht belangrijk vinden.
Afgelopen zondag sprak ik met Tijs van den Brink over de noodzaak van intentioneel leven. Hoe kunnen we onze aandacht terugwinnen en ons weer richten op elkaar? Bekijk het fragment hier:
Al die lessen uit talloze gelezen productiviteitsboeken zijn comfortabel in m’n onderbewustzijn genesteld, haha