Hoe ik bepaal of een AI-tool me écht helpt
Zes vragen om te checken of een technologie waardevol voor je is
Tijdens mijn lezingen over intentioneel leven krijg ik steevast de vraag: hoe zet jij AI in?
Ik interpreteer deze vraag breder: hoe bepaal je of je een technologie wilt inzetten, of niet? Of dat nu AI is, of een nieuwe schrijf-app of smarthome-dingetje.
Veel mensen gebruiken AI-tools bijvoorbeeld zo zuinig mogelijk uit milieu-overwegingen. Dit zijn nog zes vragen die ik mezelf stel:
Wat hoop ik met deze technologie op te lossen? Met deze vraag probeer ik mijn tech-FOMO tegen te gaan. Het doel is niet om de laatste technologie te gebruiken. Mijn doel is het om als een middel in te zetten voor de dingen die ik belangrijk vind. Daarom besloot ik laatst van alle tekstgebaseerde sociale netwerken af te gaan en me volledig op Substack te richten (het platform waar je deze nieuwsbrief leest). Mijn doel is om een publiek te vinden dat ik direct kan bereiken via e-mail. Waarom zat ik dan m’n tijd te verkwanselen op netwerken waar ik geen eigenaar was van mijn volgerslijst?
Daarna stel ik mezelf direct deze vraag: denk ik met de technologie iets op te lossen waarvoor eigenlijk gewoon wilskracht nodig is? Zo heb ik mezelf de aankoop van menig schrijfgadget bespaard die me ‘ultiem concentratievermogen’ beloofde. Er bestaan voor dit soort waardevolle activiteiten geen shortcuts, die échte concentratie kan ik alleen uit mezelf halen.
Dat gezegd hebbende, ik geloof wel dat technologie drempelverlagend kan werken. Als ik vastloop met een belangrijke e-mail of de voorbereiding van een lezing, switch ik van schrijven naar dicteren. Dankzij de app Wispr Flow verschijnt mijn gebabbel goed getranscribeerd in beeld. Dan denk ik vrijer en associatiever dan wanneer ik het direct moet opschrijven. Een ander voorbeeld: met apps als One Sec maak ik het mezelf makkelijker om niet telkens Instagram te checken.
Waar beweegt de technologie zich naartoe? Bij technologie die zich nog sterk aan het ontwikkelen is, zoals AI, probeer ik niet te kijken naar wat het nu kan, maar in welke richting het zich beweegt. Zoveel mensen probeerden ChatGPT aan het begin van de hype uit, concludeerden dat het toen niet eens een Sinterklaasgedicht kon schrijven, en missen nu wat de app inmiddels allemaal vermag.
Besteed ik werk uit aan technologie dat ik eigenlijk veel liever zelf doe? Voor mijn nieuwe muziekboek gebruik ik géén AI tijdens het schrijven. Ik merkte steeds vaker dat ik bij een schrijfblokkade meteen even Claude opende om te brainstormen. Best zonde, want daardoor miste ik de kick die het me geeft als ik na lang nadenken toch de ideale formulering vind. Daarom besteed ik het oplossen van schrijfblokkades niet meer uit aan AI, terwijl het wel de vervelende klusjes als transcriberen en eerste taalcontrole mag blijven doen.
Wat is het verdienmodel? Ik betaal liever met mijn geld dan met mijn aandacht voor software.
Op deze pagina vind je trouwens alle tools en apps die ik met plezier gebruik.