Af en toe zie ik aansprekende methodes die helpen bij een intentioneel leven. Wondermiddelen bestaan niet, maar een instrument kan precies op het juiste moment op je pad komen. In die hoop deel ik graag ontdekkingen met je. Met deze keer: een weekplanner die op één A4’tje past.
Sam, fulltime bibliotheekmedewerker en zanger, zocht naar een manier om de balans te vinden tussen werk en persoonlijke interesses.
Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je na het werk uitgeput op de bank ploft en niet meer aan je hobby’s toekomt? Op sommige dagen lukt het helemaal niet; dan ben je gewoon moe. Maar met een beetje intentie vergroot je de kans dat je buiten werk wél waardevolle activiteiten onderneemt.
Na acht jaar aanscherpen, deelde Sam onderstaande weekplanner op TikTok. Meerdere mensen stuurden het naar me door1:
Zo werkt Sams weekplanner:
(Je kunt dit eventueel overslaan als je de video bekeken hebt)
1. Doe een ‘mind sweep’
Leg je telefoon weg en neem 5 minuten om alle taken, voornemens en projecten die in je hoofd zitten op papier te zetten.
2. Breng prioriteiten aan
Deel de taken uit je mind sweep op in de volgende vier categorieën:
Urgent & superbelangrijk
Urgent maar niet superbelangrijk
Superbelangrijk maar niet urgent
Niet urgent en niet superbelangrijk
Boven je prioriteiten kun je een ‘wekelijkse focus’ noteren, als een soort ‘hoofdstuktitel’ van je week. Slim, want uit onderzoeken blijkt dat we meer in lijn met onze voornemens leven als we een overkoepelend narratief verzinnen over onze levens.
3. Maak een planning voor de komende twee weken
Gebruik Sams mini-kalender om 2 weken vooruit te kijken. Elk vakje staat voor ongeveer 2 uur. Eerst vul je in wanneer je op werk of school bent. Daarna noteer je alle verplichtingen. Vervolgens noteer je de taken uit je prioriteitenlijst, te beginnen met de eerste categorie2.
Deze stap is voor mij minder relevant, omdat ik geen overzichtelijk werkschema heb. Bovendien moet ik er niet aan denken om mijn agenda op papier bij te houden. Maar wat ik wel heel goed aan deze oefening vind: het geeft je inzicht in hoe realistisch je todolijst eigenlijk is. Dat inzicht dwingt je ongetwijfeld tot scherpere keuzes.
4. Houd een habit tracker bij
Noteer per rij de activiteiten die goed voor je zijn of je gelukkig maken. Vervolgens kun je het blokje inkleuren als het lukt. Daaronder kun je je stemming voor die dag een cijfer geven. Nice touch: Sam knipt aan het einde van elke week de tracker uit en plakt deze in zijn dagboek. Elke morgen schrijft hij zeventien minuten in dit boek, en zijn schrijf-prompt is dat hij zich voorstelt dat een goede vriend vraagt ‘hoe het echt met hem gaat’.
Om deze vijf redenen vind ik Sams weekplanner goed:
De eenvoud. Opvouwen en in je achterzak steken; altijd je wekelijkse focus bij de hand.
Papier! Deze eeuwenoude uitvinding is nog steeds superieur als het op focus en beperking aankomt. Papier verzendt geen push notificaties en dwingt je door de beperkte ruimte keuzes te maken.
Sam komt over als een lieverd. Met compassie en zonder de ‘hustle bro’-mentaliteit. Het is een goed idee om mild voor jezelf te zijn, en Sam geeft die vibe absoluut af.
Sam benadrukt dat het niet erg is als je een dagje mist. Ook dat is cruciaal. Veel mensen geven een goede gewoonte op als ze één dag verzaken.
Zijn weekplanner sluit aan op vele onderzoeken naar geluk en goede voornemens:
We worden er gelukkig van als we dingen met aandacht doen, in plaats van dat we ons laten afleiden door een scherm of iets anders verslavends. Ook al voel je je goed na het ontplooien van zo’n activiteit, het kost ons gek genoeg wel moeite om aan dit soort waardevolle activiteiten te beginnen (een energiebesparende methode van ons brein). Sams weekplanner is hier dankzij de prioriteiten-opzet helemaal op gericht.
Het helpt enorm om alles waar je over nadenkt uit te schrijven. Dat geeft ons inzicht in wat we belangrijk vinden, helpt met structureren van onze gedachten, geeft rust en vermindert stress. Sam speelt hier op in met de ‘mind sweep’.
De methode van Sam is realistisch: het dwingt je na te denken over hoeveel tijd je echt beschikbaar hebt en deelt goede voornemens op in behapbare en meetbare stappen. Dat sluit aan bij bevindingen van onderzoekers over manieren om de kans op het volhouden van goede voornemens te vergroten.
💭 Wil je het ook proberen? Op Sams site kun je een prima gratis zwart-witversie downloaden. Als je vijf dollar betaalt, krijg je een iets uitgebreidere versie in kleur.
Sam heeft me geïnspireerd met zijn weekplanner
Voor de oefeningen uit mijn boek Intentioneel leven heb ik digitale oefeningen gemaakt in Notion. Als je het boek koopt, krijg je die er gratis bij.
Sams methode inspireert om ook na te denken over hoe ik deze oefeningen ook in papieren en eenvoudige vorm kan uitbrengen. Bijvoorbeeld een papieren template dat je kunt gebruiken om je persoonlijke manifest te schrijven. Kom ik nog op terug! En ideeën en suggesties zijn uiteraard zeer welkom.
Heel aardig van ze, dan hoef ik die verslavende app zelf niet te gebruiken 😅
Volgens Sam kun je streven naar twee niet-werkgerelateerde taken per dag.
Oeh dat ziet er heel goed uit! Alhoewel ik nooit alle taken die in mijn hoofd zweven in de rechterkolom kwijt zou kunnen 😅 Ik ga zeker even zijn site checken. Fijn dat jij het hier weer deelt, hoef ik ook niet op die verslavende app.
En als je een jaar lang je geprinte weekplanner briefjes bewaart, kan je deze opsturen naar impactonderneming Green Side: die maakt notitieboeken van enkelzijdig bedrukt papier, in samenwerking met sociale werkplaatsen. (green-side.nl).
Dat is extra leuk voor je jaarreflectie ;)