Dit zijn 6 AI-tools die je tientallen uren per maand besparen
Zodat je meer tijd hebt voor waardevol(le) werk en activiteiten
AI verandert in rap tempo ons werk, onze maatschappij, onze democratie. Toch zie ik nog veel mensen langs de zijlijn staan. Daarom schreef ik deze week een oproep op De Correspondent: experimenteer met AI.
Want als je de technologie niet begrijpt, weet je ook niet wat er op het spel staat.
De richting die AI opgaat, mogen we niet alleen overlaten aan Big Tech. Zij bepalen nu grotendeels wat er technisch mogelijk is, en welke toepassingen prioriteit krijgen.
Wij — burgers, makers, zorgverleners, studenten, ambtenaren, ouders — zouden hierover moeten meepraten én meebeslissen. Maar dan moeten we wel weten waar het over gaat.
In het stuk ga ik ook in op de principiële bezwaren: over de trainingsdata, het energieverbruik, en het werk van slechtbetaalde datalabelaars. Dus als je even tijd hebt, lees of luister dan dit gratis artikel.
Misschien vraag je je daarna af: oké, maar hoe begin ik dan?
Daarom deel ik hieronder de zes AI-tools die ik veel gebruik. Ze besparen me tientallen uren per maand — en geven me meer tijd voor het écht menselijke werk: luisteren, al schrijvend nadenken, interviewen en vormgeven aan mijn verbeelding.
Het alomtegenwoordige ChatGPT gebruik ik als manusje-van-alles en als vervanging van Google. Ik heb een regel voor mezelf: ik neem nooit aan dat ChatGPT een taak niet kan. Daardoor sta ik elke week wel weer een keer versteld van wat er mogelijk blijkt.
Sommige van de tools zijn betaald, maar vrijwel allemaal hebben ze een prima gratis testversie die je kunt uitproberen. Dit zijn ze:
1. Makkelijk teksten dicteren met Wispr Flow
Dicteren is vaak handiger en sneller dan schrijven. De laatste tijd spreek ik bijna al mijn mailtjes in. Dat komt door de eenvoudige app Wispr Flow. Je hoeft alleen maar een knop op je toetsenbord in te drukken en te praten. Omdat je gesproken tekst door een slim taalmodel verwerkt wordt, zitten er vrijwel geen fouten in de uitwerking. Scheelt echt veel tijd!
🗣️ Probeer Wispr Flow (Mac en Windows)
2. Veel minder tijd en denkwerk besteden aan e-mail door Shortwave
Shortwave heeft allerlei handige AI-integraties, waardoor je minder tijd kwijt bent aan mail. E-mails beantwoorden is vaak een herhaling van zetten met veel terugkerende patronen, en AI herkent dat. Shortwave vult je zinnen aan als je schrijft, kan standaardantwoorden voor je genereren en ruimt je inbox stap voor stap op – telkens met jouw toestemming. Scheelt me echt tijd. Belangrijker nog: de oppervlakkige, logistieke e-mailtjes vereisen nu veel minder denkwerk van me over bijvoorbeeld formuleringen.
💌 Probeer Shortwave (Mac, Windows, iOS en Android - maar alleen als je Google Workspace of Gmail gebruikt)
3. Veel diepgravender zoeken dan Google met Perplexity
Perplexity is mijn favoriete AI-zoekmachine. In tegenstelling tot Google krijg je geen lijst met links, maar direct een helder antwoord met duidelijke bronvermelding. Ik gebruik het bij vooronderzoek voor interviews: het vindt opvallende uitspraken in bijvoorbeeld urenlange YouTube-video’s, en vindt vaak goed verstopte details. Tijdens het schrijven aan Dagelijkse Rituelen bespaarde Perplexity me per interview zeker twee uur aan speurwerk. Perplexity is inmiddels een vast onderdeel van mijn researchproces geworden.
4. Laat je vergaderingen of interviews transcriberen met MacWhisper
Met deze transcriptietool maak ik automatisch transcripties van podcasts en opgenomen vergaderingen en interviews. Die kan ik vervolgens gebruiken om de opgedane kennis vast te leggen. Zie bijvoorbeeld de database met carrièrelessen die ik bouw met Whisper op jongejaren.nl. Je kunt je transcripties ook aan ChatGPT of Claude (zie verderop) aanleveren en vragen om ze samen te vatten. Ideaal als je notuleert.
🎙️Probeer MacWhisper (of GoodTape, als je geen Mac hebt)
5. Doe veel makkelijker onderzoek met NotebookLM
Dit taalmodel van Google communiceert alleen met bronnen die jij aanlevert. Zo laat ik nu bijvoorbeeld alle transcripties van Jonge Jaren-interviews nalopen op interessante uitspraken over intentioneel leven. Maar je kunt bijvoorbeeld ook alle highlights van boeken die je interessant vond aanleveren. Of al je eigen papers doorzoeken. Je kunt zelfs podcasts laten maken van je studiemateriaal, en die klinken echt heel behoorlijk en boeiend. Heel fijn, zo’n (relatief) betrouwbare chatbot.
6. Laat je eerste concepten schrijven door Claude
Claude is mijn vaste schrijfassistent. Het bedrijf achter Claude, Anthropic, is opgericht door voormalig medewerkers van OpenAI (de makers van ChatGPT) die zich zorgen maakten over de ethische implicaties van kunstmatige intelligentie en een meer verantwoorde benadering wilden ontwikkelen. Daarom traint Claude bijvoorbeeld niet op je data. De teksten die Claude genereert, ontstijgen het clichématige-niveau van het doorsnee taalmodel. Ik besteed mijn schrijven niet uit aan AI – uit eigenbelang, lees hier waarom – maar ik laat Claude wel conceptteksten maken. Die herschrijf ik vervolgens voor 90 procent. Dat vind ik niet erg, want door Claude begin ik veel makkelijker met schrijven, en daar gaat het me om.
Ik ben benieuwd: welke tool gebruik jij vaak en staat nog niet in deze lijst?
Laat het mij en andere lezers weten in de comments:
Descript transcribeert audio en video, handig, maar de echte kracht is dat je daarna je edits simpelweg in de getranscribeerde tekst doet en de audio/video-bron daarop aangepast wordt. Bonus-bonus: eh's en ehm's met één druk op de knop verwijderen.
Nog een voordeel van MacWhisper vind ik dat je het model lokaal kan laten draaien en niks wordt geüpload - heel handig als je met gevoelige data werkt (zoals interviews voor een onderzoek).