Zo helpt ChatGPT je om lessen uit boeken echt toe te passen
2 praktische manieren om jezelf structureel aan nieuwe inzichten te herinneren
Als je een boek leest over slimmer werken, komt het moeilijkste gedeelte pas daarna: het toepassen van de lessen. Het boek lezen is makkelijk; je werkwijze structureel veranderen een tikkie ingewikkelder.
Iedereen die wel eens zo’n businessboek heeft gelezen, herkent dit: even ben je superenthousiast en zeg je dat je alles anders gaat doen, maar na een paar weken verwatert het weer.
De afgelopen weken las ik het boek Buy Back Your Time van Dan Martell. Daarin stelt Martell dat zzp’ers en ondernemers te weinig delegeren. Daardoor verspillen ze tijd aan werk dat ze niet onderscheidend maakt. Martell helpt je je 'buy back rate' te berekenen: hoeveel je per uur mag uitgeven aan hulp, zodat jij je kunt richten op waar je echt het verschil maakt (en werkgelegenheid creëert).
De boodschap van Martell is niet nieuw, maar zijn aanpak is extreem toepasbaar. Precies daar zit ook de uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je die lessen vervolgens daadwerkelijk toepast?
Zo'n praktisch boek voelt als een snelkoppeling voor het tot je nemen van veel kennis. Maar het is geen snelkoppeling voor actie. Uiteindelijk moet je zelf aan de bak.
Zo blijf ik werken met de lessen uit een boek
Ik ga op verschillende manieren met deze uitdaging om.
Zo maak ik van een boek waar ik echt mee aan de slag wil een apart document aan in Notion. Ik neem alle actiepunten over, maak er één grote checklist van en zorg ervoor dat ik tijdens mijn wekelijkse reviews elke keer even naar dit document kijk en mijn stappen bijhoud. Dat ben ik nu ook voor Martells boek aan het doen.
Maar sommige lessen uit het boek zijn niet iets voor een wekelijkse checklist, die heb je gedurende de dag nodig. Bijvoorbeeld hoe je op zo'n manier leiding geeft dat je medewerkers de kans krijgen meer verantwoordelijkheid te nemen. Dat zit hem natuurlijk in hoe je met ze praat, maar ook in hoe je met ze mailt.
ChatGPT als hulpmiddel om nieuwe kennis toe te passen
De laatste jaren heb ik gemerkt dat ChatGPT daar een uitstekend hulpmiddel voor is. Ik geloof dat taalmodellen ons kunnen helpen nieuwe kennis eigen te maken. Ze zijn namelijk zo geïntegreerd in onze manier van werken, dat je ze altijd kunt aanroepen. Bij praktische klussen, maar ook als je strategische plannen maakt.
Twee manieren hoe ik ChatGPT daarvoor gebruik
Ten eerste heb ik een GPT gemaakt waaraan ik Martells adviezen over communiceren met je medewerkers heb toegevoegd. Een GPT is een assistent die je binnen een betaald account van ChatGPT zelf kunt instellen. Je geeft het specifieke instructies mee, die het elke keer weer herhaalt:
Elke keer als ik een mailtje aan een medewerker verstuur, haal ik de tekst er even doorheen, vraag ik hoe ik beter kan en wat ik daarvan kan leren. Ik merk dat mijn mailtjes hier veel beter van worden en ik me ondertussen de nieuwe leiderschapsstijl eigen maak.
Ten tweede geef ik in de Custom Instructions van ChatGPT aan dat ik wil dat het in werkgerelateerde gesprekken de lessen uit Buy Back Your Time meeneemt. De Custom Instructions zijn de persoonlijke instellingen waarin je ChatGPT jouw doelen en voorkeuren in kunt meegeven (hier vind je een handleiding).
Op die manier krijg ik niet alleen advies dat aansluit op mijn vragen, maar ook structurele reminders aan de hoofdboodschap van Buy Back Your Time: hoe ik mijn tijd bescherm, beter delegeer en duurzaam groei. Elke keer als ik een dilemma voorleg of plannen maak, helpt ChatGPT me zo actief om die principes in de praktijk te brengen.
Je kunt hier nog veel verder ingaan
Je zou je vergaderingen kunnen laten transcriberen en dan achteraf door ChatGPT laten analyseren of je dingen beter kunt doen aan de hand van het boek.
Je kunt ChatGPT automatisch dagelijkse reminders aan het boek laten sturen.
Sommige tools, zoals Claude, kunnen ook in je Google Agenda. Je zou bijvoorbeeld een analyse kunnen laten draaien van hoe je je tijd besteedt en of dat in lijn ligt met Buy Back Your Time.
In de nabije toekomst zou ChatGPT (of soortgelijke AI) live kunnen meeluisteren in meetings en tussendoor feedback geven.
De boekenwereld heeft deze potentie van AI ook door. Zo maakte mijn uitgever een AI-chatversie van mijn boek Intentioneel leven. Via Whatsapp kun je bij dilemma’s een vraag stellen, het antwoord genereert de chatbot op basis van mijn boek.
Twee belangrijke overwegingen ter afsluiting
Ik koop altijd het boek. Zo zorg ik ervoor dat de auteur een eerlijke vergoeding ontvangt. Ook upload ik uit copyrightoverwegingen het boek niet naar ChatGPT. In plaats daarvan deel ik mijn lessen uit het boek en vraag ik verder om publiek toegankelijke informatie over het boek mee te nemen.
Technologie is een hulpmiddel. Uiteindelijk moet je zelf nog het zware denkwerk doen en de discipline opbrengen. Maar ChatGPT helpt daar wel enorm bij.
Hoe maak jij de kennis uit boeken je eigen? Laat het mij en andere lezers weten in de comments:
Ik snap niet zo goed de drive om Chat GPT te gebruiken als je weet dat het zoveel energie verbruikt, zowel energie als water.
Ik las dat het 25 keer meer is dan een Google zoek opdracht.
Intentioneel leven is dan toch ook dat je wijs met Chat GPT omgaat ?
In mijn beroep heb ik Chat GPT niet nodig en voel ook niet de behoefte om het privé te gebruiken, dus het is ook een ver van mijn bed show.
Leuk idee om op die manier mailberichten te verbeteren. Bedankt voor de tip.
Je schrijft “Ook upload ik uit copyrightoverwegingen het boek niet naar ChatGPT”. In het verlengde daarvan op de lijn van ‘informatie die voor openAI bestemd is, hoe ga je dan om met de inhoud van de berichten waarin namen, gegevens, ideeën gedachtes etc. van andere mensen (medewerkers) staan?