Wat je mist als je het jezelf altijd makkelijk maakt
Acteur en zanger Hadewych Minis over moed, empathie en groeien door risico te nemen
Soms krijg ik de vraag of intentioneel leven betekent dat je afscheid neemt van ambitie. Zeker niet! Intentioneel leven betekent dat je dagelijks je aandacht richt op geluksmakers in plaats van gelukskrakers. Dat is soms uitdagend, eng en ongemakkelijk.
Want als er iets voldoening geeft, dan is het wel ontdekken dat je tot veel meer in staat bent dan je in eerste instantie verwachtte. Maar daar kom je niet zonder dingen te doen die je eng vindt.
Toen ik laatst zanger en acteur Hadewych Minis interviewde, vertelde ze hoe ze zichzelf in haar werk telkens ‘het vuur aan de schenen legt’. Ik denk dat we daar allemaal van kunnen leren, so here goes:
Maak het jezelf moeilijk
Na haar hele leven in dezelfde Maastrichtse straat te hebben gewoond en gestudeerd, besloot Minis een vervolgopleiding in New York te doen. Ze wilde niet alleen verandering; ze wilde het zichzelf bewust moeilijk maken:
"Ik had mijn hele leven alleen maar in Maastricht gewoond. En ik dacht: ik moet het vuur aan de schenen leggen. Dat moest ik van mezelf. Ik vind dat kennelijk leuk of dat heb ik kennelijk nodig."
Ze arriveerde zelfs zonder accommodatie voor haar eerste twee weken:
"Ik dacht: oh ja, dat is leuk om de eerste twee weken geen onderdak te regelen. Om het mezelf moeilijker te maken."
Voor ze het wist, stond dit voormalig verlegen Limburgse meisje – dat altijd onder de indruk was van de brutale mensen uit de Randstad – Sinatra te zingen op straat in New York.
Maar waarom in hemelsnaam?
Later in haar carrière besloot Minis – midden in de financiële crisis – haar vaste baan bij de toenmalige Toneelgroep Amsterdam op te zeggen en voor een freelance zangcarrière te gaan.
Wat drijft iemand om zo het moeilijkere pad te kiezen?

Minis ziet het weglaten van een professioneel vangnet als manier om te groeien:
"Je wordt beter in je vak, gek genoeg, omdat je dus niet meer kunt terugvallen op je veiligheid of je routines, of wat je al weet van jezelf. Dus je moet wel iets nieuws ontdekken."
Daarnaast gaat het niet alleen over het opbouwen van moed en groei, het gaat over het ontdekken van nieuwe kanten van jezelf. Minis stelt zelfs dat je er empathischer van wordt:
"Je wordt er ook een leuker mens van. Je moet door die angst. En je moet door die onzekerheid. Dus dan weet je ook gewoon hoe het is om je gewoon heel ruk te voelen. Daar word je altijd een leuker en empathischer mens van."
Hoe kun jij hiermee experimenteren?
Minis geeft de volgende adviezen:
Luister naar je intuïtie: "Ik geloof ook altijd dat als je ergens ook maar een beetje voelt dat je dat wilt, dan moet je dat echt doen. Ik ben echt zo'n voorstander van niet in de veiligheid blijven."
Omarm de ongemakkelijke gevoelens: "In het ergste geval – zoals bij mij - huil je en voel je je heel ruk en ben je verdrietig, bang en onzeker. Maar dat is eigenlijk heel gaaf, om dingen niet uit de weg te gaan"
Onthoud dat angst een signaal voor groei is: "Als je ergens bang voor bent, dan moet je het eigenlijk doen." Dit geldt bijvoorbeeld ook als je uitstelgedrag ervaart. Dat is een signaal dat je op het punt staat iets uitdagends te doen.
Vertrouw op het proces: "Mijn vader zei altijd: ‘In het moeras bloeien de mooiste bloemen’. En dat is ook echt zo als je durft zo rock bottom te gaan. Er komt altijd iets uit voort."
De angst gaat nooit weg (maar de daaropvolgende groei ook niet): "Elke keer denk je: oh ja, daar gaan we weer. Maar elke keer denk je: nee, maar nu is het anders. En is er toch weer die angst."
Waar moet je nu aan denken?
Komt er tijdens het lezen van dit artikel iets bij je op waar je eigenlijk wel risico zou willen nemen? Is er een professioneel vangnet dat je weg zou kunnen laten? Kijk eens of je deze intuïtie kunt testen met een klein experiment.
Zoals Minis het zegt:
"Ik geloof dat heel dicht bij jezelf staan en juist dingen doen waar je bang voor bent, dat dat het grootste cadeau is dat je jezelf kunt geven."
NB: Soms zit je in een moeilijke of stressvolle fase van je leven en denk je: ‘geen gedoe graag’. En dat is dan volledig terecht.
Elke maand stuur ik op persoonlijke titel een lijstje met 15 aanbevelingen rond
Wist je dat ik naast deze wekelijkse nieuwsbrief over intentioneel leven ook elke maand een lijstje rondstuur met 15 ideeën, aanbevelingen en inzichten over boeken, schrijven, creativiteit en focus? Dit begon ooit als een mailtje aan vrienden. Inmiddels lezen meer dan 22.000 mensen mee. Dit is de meest recente editie:
En dat geldt voor alle leeftijden. Als 74 plusser plots een cursus volgen, verhuizen naar kleine flat met nieuwe buren, alleen binnenstappen in een gemeenschap vrijwilligers, een voordrachtje organiseren van enkele 12 jarigen over een school project. Het is allemaal nieuw en echt ver-rijkend, niet enkel voor jezelf maar voor zovelen die nog nooit tot je eigen leefwereld behoorden. Dank voor dit artikel.
Een confronterend inzicht, waarvoor dank!