Lezen is voor mij de beste manier om op nieuwe ideeën te komen. Als ik enthousiast ben over een boek, vindt het vrijwel altijd zijn weg naar deze nieuwsbrief. Maar soms onderstreep ik een inspirerend idee of scherpe observatie die ik niet uitwerk tot een volledige editie. Inmiddels heb ik een schatkamer vol citaten waar jij misschien ook iets aan hebt. Daarom deel ik de komende weken mijn favoriete fragmenten.
Deze week vijf mooie citaten over mazzel en meevallers.
Hoeveel van je succes heb je te danken aan geluk?
Ik luister graag naar de podcast How I Built This. Daarin stelt de interviewer aan de oprichters van succesvolle bedrijven als Starbucks, Patagonia, Spanx, Airbnb en Ben & Jerry’s áltijd de volgende vraag:
Als je kijkt naar wat je allemaal bereikt hebt, hoeveel daarvan kwam door puur geluk? En hoeveel heb je te danken aan je eigen inzicht en inzet?
Iedereen is eerlijk genoeg om toe te geven hoeveel geluk ze hebben gehad. Ze doen daar niet aan de zeven vinkjes van Joris Luyendijk, maar benoemen vaak terecht iets in die geest. Bovendien is er altijd wel een mazzeltje dat voor een grote doorbraak zorgt.
Vervolgens deden ze wel iets met dat mazzeltje. En daar gaan de citaten van deze week over
Choreograaf Twyla Tharp schrijft in haar geweldige boek over creativiteit uitgebreid over het hebben van geluk. Met name hoe je de kans daarop kunt vergroten. “Hoe vaker ik oefen, des te meer geluk ik heb”, stelt ze. Dit zijn drie mooie fragmenten uit die verhandeling.
1. Over meeliften op mazzel:
2. Over geluk en voorbereiding:
3. En over geluk en anderen gelukkig maken:
Dit citaat van uitgever Joost Nijsen uit zijn memoires Uitgeversgeluk is een praktische toevoeging daarop:
En dit ontnuchterende citaat uit de roman Birnam Wood van Eleanor Catton, uitgesproken door een techmiljardair:
Dit laatste citaat deed me ook denken aan dit geweldige stuk van Oliver Burkeman uit 2014: Everyone is totally just winging it, all the time.
⭐ Over deze rubriek: dit is mijn systeem om ideeën uit boeken te bewaren
Ik lees boeken vrijwel altijd digitaal op mijn Kindle uit 2018. Met pijn in het hart, want ik houd van papieren boeken en ben me er bewust van dat je vaak niet echt eigenaar bent van een e-boek. Maar om deze drie redenen lees ik toch van een scherm:
Ik lees vaak meerdere boeken van verschillende genres door elkaar heen. Het is ideaal dat ik die altijd op een handzame e-reader bij me heb. En desnoods zelfs op mijn telefoon.
Ik lees elke avond wel een uur in bed. Dat doe ik het liefst liggend en zonder leeslampje. Dan is lezen op de Kindle ideaal.
Ik wil interessante passages kunnen onderstrepen en er een notitie bijschrijven voor mijn toekomstige zelf. Dat kan ook op papier, maar dan zijn de highlights niet doorzoekbaar. En ik heb ze niet bij de hand als ik van huis ben.
Het derde punt weegt het zwaarst. Ik gebruik de app Readwise om mijn boekfragmenten te organiseren. Met deze app kun je gemakkelijk citaten uit ebooks en artikelen opslaan en organiseren. Je kunt er vrijwel elke leesapp – zoals Kindle, iBooks, Instapaper en Kobo – op aansluiten. Als ik op mijn Kindle een boekfragment selecteer, komt het automatisch in mijn Notion te staan. En ik maak er ook die mooie screenshots voor deze mail mee. Via deze affiliate-link kun je Readwise 60 dagen gratis proberen.
📖 Vind je het lastig om in het drukke dagelijks leven een boek erbij te pakken?
In dit artikel deel ik negen manieren om van lezen een gewoonte te maken:
9 manieren om meer boeken te lezen
Naast dat het lezen van een boek heerlijk tijdverdrijf kan zijn, heeft het ook tal van positieve effecten op je. Lezen vergroot je empathisch vermogen, stimuleert kritisch nadenken, prikkelt je verbeeldingskracht, traint je concentratievermogen, geeft je meer zelfinzicht en kan stress verminderen.
Als Kindle lezer maak ik er nu een sport van om de indrukwekkendste boeken die ik digitaal las, alsnog zo goedkoop mogelijk fysiek in huis te halen. Bob Dylan’s Chronicles bijv, €2 op Vinted. Vreemde hobby misschien, maar als ik naar mijn kasten kijk zie ik alleen maar boeken die indruk maakte. Vaak hebben de fysieke uitgaven ook voordelen, zoals fotografie of kaarten, als je er weer eens in wilt teruglezen. Boeken die ik niet las of geen indruk maakte doe ik juist makkelijk weg.
Haha, ik moest ook altijd aan de zeven vinkjes van Luyendijk denken bij die vraag. Stiekem is dat natuurlijk 90% van het verhaal voor al die interviews. Maar niet 100%.
Leuk om die setup en tools die je gebruikt te lezen ook.
Ik gebruik graag de reMarkable, ook om in eBooks te scribblen, maar zo'n mooie setup waarbij je op één centrale plek je highlights terug kunt vinden, heb ik nog niet kunnen vinden.