Op deze 10 algoritmevrije manieren ontdek ik verrassende boeken
Zo bewaak je je smaak tegen de invloed van algoritmes
In het boek Filterworld beschrijft Kyle Chayka hoe belangrijk het is om je smaak te bewaken tegen de invloed van algoritmes. Voor je het weet lezen we door Kindle-aanbevelingen en BookTok allemaal hetzelfde, stelt hij.
Met deze tien eenvoudige trucs zorg ik ervoor dat ik verrassende boeken blijf tegenkomen:
Als ik enthousiast ben over een auteur, kijk ik altijd achterin haar boek welke boeken zij gebruikte voor haar onderzoek. Hoe ouder, hoe beter, want blijkbaar gaat het boek dan al lang mee.
In elke stad waar ik kom, zoek ik een boekhandel op. Vervolgens kijk ik bij de afgeprijsde boeken. Niet uit vrekkigheid, maar omdat daar in plaats van de voorspelbare bestsellers juist verrassingen liggen.
Ik vraag aan auteurs en andere fervente lezers welke boeken in hun jonge jaren grote indruk hebben gemaakt. Je kunt dit ook achterhalen door interviews met ze op te zoeken.
Altijd, altijd even stoppen bij die bibliotheekkastjes op straat.
Als ik een auteur goed vind, probeer ik gelijk haar hele oeuvre te lezen. Ook de minder bekende werken.
Met m’n kinderen mee naar de bibliotheek en je dan verbazen over de weirde werken die bibliotheekmedewerkers uitstallen.
Recensies! Niet alleen bij de usual suspects (looking at you, zaterdagkranten), maar ook op literaire sites als The Millions.
Altijd even langs de boekenkasten lopen in de kringloopwinkel (en je dan bij aankoop verkneukelen over de lage prijs)
Even bij binnenkomst de boekenkasten checken van je vrienden, familie, bekenden of de mensen van wie je misschien een huis gaat kopen.
Boekenmarktjes! Hoe random wil je het hebben. Op de foto ben ik afgelopen lente met mijn vader op jacht in Deauville.
Hoe ontdek jij op algoritmevrije wijze nieuwe boeken/muziek/films/series? Laat het mij en andere lezers weten in de comments. En een goede boekentip is uiteraard ook welkom:
Advertentie: Een aantal jaren geleden zat ik in het eerste bestuur van de Young Patrons Circle. Dat is een groep jonge donateurs die de talentenprogramma’s van Nationale Opera & Ballet mogelijk maken.
We organiseerden toen voor het eerst het Young Patrons Gala, een bijzondere voorstelling met hoogtepunten uit het opera- en balletrepertoire. Welnu, dat evenement is een beetje uit de hand gelopen. Mensen komen tegenwoordig in couture, er ligt een gigantische rode loper, en dan moet het echte spektakel op het podium nog beginnen. Het feest achteraf is legendarisch.
Zo kan iedereen genieten van opera en het ballet, en ondertussen ontdekken of de Young Patrons Circle een club is waar zij zich bij willen aansluiten. Wil je er zaterdag 21 juni bij zijn? Koop hier je ticket.
Het zou ook handig zijn als meer mensen boeken in het openbaar zouden lezen. Dan kan je daar inspiratie vandaan halen, en interessante gesprekken aanknopen over goede boeken. En nu ik het er toch over heb... Daar heb ik heel toevallig iets op bedacht :) Namelijk: Buitenleesdag.
Op zondag 29 juni is het nationale Buitenleesdag. Een dag waarop iedereen naar buiten gaat met een boek. Zodat we meer mensen aan het lezen krijgen! (Check ook: buitenleesdag.nl) :) Het is gratis, makkelijk en iedereen kan meedoen. Lees die dag in het park, in de trein, op het terras, of op het pontje natuurlijk! Zien lezen, doet lezen.
Deze top 10 is de leukste. Heerlijk struinen overal.
Wat ook leuk is om te doen: een gesprek / een praatje maken met iemand over wat je gelezen hebt / aan het lezen bent.
Dat hoeft niet georganiseerd in een boekenclubje, maar kan ook gewoon op een doordeweekse dag tijdens een kopje koffie ergens met iemand.
Ik vind het altijd erg inspireren om zo’n praatje te hebben met m’n kinderen bijvoorbeeld.