Lees dit voor meer lichtheid in 2025
Sluit het jaar financieel slim af, een medicijn tegen cynisme, 'alive time', hoe je werk lichter maakt en omgaan met critici.
Welkom! Ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en journalist. Elke week stuur ik je een tip over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je hier net als bijna 8.000 anderen op:
🎧 Nieuwtje: Intentioneel leven is nu ook als luisterboek beschikbaar. Luister op Storytel.
In de tweede lockdownwinter zat ik er als zovelen doorheen. Het waren de laatste intensieve maanden van mijn directeurschap bij De Correspondent, de kinderen mochten niet naar school en het land was in de greep van angst en verdeeldheid.
Als escapisme maakte ik een lijstje van dingen die ik dat jaar wél waardeerde. Ik kwam op 29 punten uit en beschreef romans, lockdowntheater en persoonlijke inzichten. Tot mijn verbazing en vreugde sloeg dat lijstje enorm aan en deelden lezers ook hun tips met mij. Sindsdien maak ik elk jaar zo’n opsomming.
Gisteren verstuurde ik via mijn persoonlijke nieuwsbrief de editie van 2024. Ik wil er drie dingen uitlichten die raakvlakken hebben met intentioneel leven en waar je hopelijk iets aan hebt.
Las je m’n eindejaarslijstje al? Ik heb de punten voor deze nieuwsbrief uitgebreid met een tip hoe je het inzicht direct kunt toepassen.
1. Een medicijn tegen cynisme
De staat van de wereld voelt nu niet veel beter dan in die sombere lockdownwinter. Af en toe overvalt mij daardoor een gevoel van angst en hopeloosheid. Dan probeer ik om mij heen te kijken. Ik woon in een buurt waar mensen elkaar gedag zeggen. Onderweg naar de bakker maak ik praatjes met buren, ouders van school, mensen van de voetbalclub. Ik zie buren elkaar helpen als ze het moeilijk hebben. In dat kleine menselijke vind ik hoop.
Laatst interviewde ik de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (bekend van de documentaire Klassen) en ik vroeg haar hoe zij niet ten prooi viel aan cynisme. Haar antwoord? Door iets te doen.
👉 Een middag vrijwilligerswerk, even langs bij die eenzame buur: het hoeft niet direct iets heel groots te zijn. Als je bedenkt dat je concreet iets voor één iemand betekent, is dat eigenlijk al heel iets heel tastbaar en groots.
2. Geen ‘dead time’ maar ‘alive time’
Ik bracht dit jaar met mijn gezin veel tijd door in wachtkamers van ziekenhuizen (het gaat nu goed). Naast momenten van steun en plezier, ervaar ik daar ook veel tijd die schrijver Robert Greene typeert als ‘dead time’. Zonder dat je er iets aan kunt doen, ben je gedwongen te wachten.
Greene moedigt je aan die tijd ‘alive’ te maken door iets van waarde te ondernemen, zoals je oma bellen, een boek lezen, of – zoals ik veel ging doen – schrijven in een notitieblokje en samen galgje spelen. Gek genoeg merkte ik dat door die inspanning het wachten veel minder energie en stress kostte.
👉 Je kunt dit ook toepassen door van tevoren te bedenken wat voor jou als ‘alive time’ telt. Ik sta elke ochtend een kwartier op een pontveer, en ik zie de laatste tijd best veel mensen met ereaders om me heen. Zij hebben besloten dat lezen voor hen ‘alive time’ is en scrollen op hun telefoon ‘dead time’.
3. Een manier om lichter en effectiever te werken
Tijdens de promotie van Intentioneel leven realiseerde ik me hoe verlammend de angst kan zijn om tekort te schieten. Ik was veel bezig met wat ik allemaal nog méér zou moeten doen en zag elk interview als een test die ik kon verprutsen.
Totdat een vriend me hielp inzien dat ik ook kon kiezen voor een houding van overvloed: alles wat ik zou doen aan promotie zou mooi meegenomen zijn.
Daardoor werd het werk niet alleen lichter, maar ook effectiever. Af en toe steekt de negativiteit weer de kop op (het komt, denk ik, neer op de angst om irrelevant te zijn), maar dan moedig ik mezelf aan om me weer op het positieve te richten.
👉 De beste manier om jezelf hieraan te herinneren? Opschrijven waar je dankbaar voor bent. Ik merkte dat ik die gewoonte in de drukte van de boeklancering verwaarloosde (oh, de ironie). In die zin kun je opschrijven waar je dankbaar voor bent als een soort mentale hygiëne zien.
Welke dingen waardeerde jij in 2024?
Het schrijven van deze jaarlijkse lijstjes heeft me geleerd dat zelfs in moeilijke tijden er altijd iets waardevols te vinden is. Ik bedoel niet dat je negatieve gevoelens hoeft weg te drukken, maar dat je ernaast ook dingen van betekenis kunt herkennen.
Dus daarom aan jou de vraag: welke dingen waardeerde jij in 2024?
Om af te sluiten, snelle tips:
Wil je iets nieuws proberen maar ben je bang voor de reacties van anderen? Kom er maar in, Jeff Bezos: "Als je geen kritiek kunt verdragen, doe dan niets nieuws of interessants." Met andere woorden: kritiek zal er altijd zijn, dus laat je er niet door tegenhouden.
Journalist Vincent Kouters geeft concrete tips om dit jaar financieel slim af te sluiten.
Om te lachen: Henry van Loon legt eindelijk het verschil uit tussen sinterklaas en de kerstman.
Dit mooie interview met schrijver Taffy Brodesser Akner (ik lees nu haar geweldige roman Het Compromis van Long Island) over haar zucht naar erkenning en de mythe van ‘sympathieke’ romanpersonages.
Weekly reminder: zie uitstelgedrag als een vriend
Heerlijk eerlijk weer, love it!