Dit is de ingewikkelde paradox waarmee we allemaal leven
Daarom werk ik al acht jaar aan dit project
Weet je dat we allemaal leven met een ingewikkelde paradox?
Iedereen heeft namelijk verlangens. Dat zijn onhandige afspraken die we met onszelf maken: we besluiten ongelukkig te zijn tot we krijgen wat we willen.
Als we altijd gericht zijn op meer en beter – rijker, populairder, succesvoller – vliegt het leven aan ons voorbij.
Wanneer iets vanzelfsprekends en waardevols wegvalt, voelen we spijt dat we het niet waardeerden toen het er nog was.
Maar we kunnen niet simpelweg zeggen: ‘Oké, dan wil ik niets nieuws meer. Dan ga ik vanaf nu alleen nog maar waarderen wat ik wél heb’.
Want het is menselijk om altijd te verlangen naar nieuwe dingen. Die drift om vooruitgang te boeken, brengt ons veel goeds. Zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Het streven naar iets, het visualiseren van een toekomst, in opstand komen tegen onrecht: al die activiteiten maken ons mens. Onze dromen en verlangens vormen onze identiteit.
Het is een formidabele tegenstelling: het najagen van verlangens maakt ons ongelukkig, tegelijkertijd vormt dat streven de basis van ons menszijn. Hoe kunnen we met die spanning omgaan?
Door 1) te accepteren dat je nooit genoeg hebt en 2) de negatieve effecten daarvan op te vangen met een dagelijks ritueel. Als je elke avond even opschrijft welke drie doodgewone momenten je waardeerde, ervaar je volgens vele onderzoeken een geluksgevoel.
Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, want je krijgt ook inzicht in wat het leven écht waardevol maakt. Niet: rijkdom, populariteit of succes. Hoeveel je daar ook van hebt, er is altijd wel iemand om jaloers op te zijn. Wel: verbinding met anderen, gezondheid en betekenisvol werk. Zo onderscheid je de geluksmakers van de gelukskrakers.
Hoe vaker we onszelf daaraan herinneren, des te slimmer onze verlangens worden. Dan kunnen we intentioneel leven.
Daarom heb ik acht jaar geleden het Dankboek gemaakt
Het Dankboek kan je daarbij helpen. Daarin kun je dagelijks drie dingen noteren waarvoor je dankbaar bent, en waarom. Zo verleg je je aandacht van gelukskrakers naar geluksmakers.
In 2017 bracht ik het Dankboek voor het eerst uit. Sindsdien hebben 23.000 mensen het uitgeprobeerd. Op 15 juli komt er na zes drukken en een vernieuwde Intentioneel leven-editie uit:
Op basis van feedback van eerdere gebruikers heb ik het volgende verbeterd aan het Dankboek:
7 nieuwe wetenschappelijk-onderbouwde motivatiepagina’s over de kracht van dankbaarheid die je helpen om door te blijven schrijven.
7 oefeningen die je helpen om de inzichten uit je Dankboek toe te passen in het dagelijks leven.
Meer pagina’s voor eigen notities en gedachten.
Je krijgt bij het papieren Dankboek gratis een digitaal Dankboek.
Je kunt het nieuwe Dankboek nu al voorbestellen, dan stuur ik het 15 juli binnen Nederland zonder verzendkosten naar je op.
Nog even dit: een belangrijk misverstand over dankbaarheid
Door dit pleidooi voor dankbaarheid zou je bijna de indruk krijgen dat je nooit meer mag klagen. Dat je alleen maar blij mag zijn, ook als er iets overduidelijk tegenzit in je leven.
Maar dat is nadrukkelijk niet het geval.
Dankbaarheid is niet het uitsluiten van negatieve gevoelens. Die kunnen heel nuttig zijn: je gaat er volgens onderzoek kritischer en analytischer van denken, en je bent eerder geneigd anderen te waarschuwen voor dingen die niet kloppen.
Een dankbare levenshouding betekent ook niet dat je de ogen zou moeten sluiten voor misstanden. Of geen onrecht aan de kaak zou mogen stellen. Dat is uiteraard heel belangrijk, en heeft ons als mensheid vaak vooruitgang gebracht – denk aan de burgerrechtenbeweging in de VS of de emancipatiegolven in Nederland.
Waar het om gaat is dat je naast negatieve emoties of kritische blik actief op zoek gaat naar positieve gevoelens. Dat geeft je naast verdriet, rouw of woede ook ruimte voor positieve gevoelens. Bovendien voel je je door dankbaarheid sterker verbonden met je sociale omgeving en ben je eerder geneigd daarvoor op te komen. Een betere wereld begint bij je dankbare zelf.
Kortom: een dankbare levenshouding is goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Maar wat als je van nature geen dankbaar mens bent? Geen zorgen. Iedereen kan dankbaarheid ervaren. Het vaste ritueel van het Dankboek helpt je daarbij. Probeer het zelf ook uit.
Mooi stuk.. ik heb een eerdere versie van het dankboek, en kijk ook even naar deze. “Altijd dankbaar, nooit tevreden” is m’n (niet echt motto, maar zoiets 🙃)
Ik denk niet dat een constant streven naar dingen je ongelukkig maakt, ik vind het juist iets moois om altijd te willen blijven groeien. Het probleem is misschien de dingen waarnáár we streven. Misschien moet je niet streven naar geld of succes, maar naar persoonlijke groei. Ik denk inderdaad dat dankbaarheid beoefenen je kan helpen herkennen welke dingen jij belangrijk vindt in het leven, en waarin je dus nog wil groeien.